divendres, 30 de gener del 2015

Ajuts Pont per a projectes educatius (convocatòria 2015)

Ajuts Pont per a projectes educatius (2015)

El Consell Social i l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV convoquen, per segon any, els Ajuts Pont per a projectes educatius.

Els Ajuts Pont tenen la finalitat de visibilitzar, ordenar i universalitzar la transferència de coneixement entre la comunitat universitària i la resta del sistema educatiu a partir de projectes d'innovació conjunts.

Són 
objectius generals de la convocatòria:
• Promoure la col·laboració entre els docents de la URV i els docents de l’ensenyament infantil, primari i secundari.
• Impulsar projectes educatius que contribueixen a la millora de l’ensenyament.
• Difondre els projectes i les bones pràctiques entre la comunitat educativa.
Estan destinats a potenciar la creació de grups de treball integrats per professorat d’Educació Infantil, Primària i Secundària de la demarcació de Tarragona conjuntament amb professorat de la URV –de qualsevol àrea de coneixement dels seus estudis. Els projectes poden ser presentats per una Escola, un Col·legi o un Institut de manera individual o per diversos centres de manera conjunta.

Els projectes seleccionats rebran un ajut màxim de 1500 € cadascun, fins a un màxim de 10 projectes, distribuïts entre tots els nivells educatius no universitaris i en tot l’àmbit territorial de la convocatòria, a partir d’un procés de concurrència pública. El termini de presentació dels projectes s’iniciarà l’1 d’abril de 2015 i acabarà el 15 de maig de 2015.

Bases de la convocatòria: http://wwwa.urv.net/ogovern/consellsocial/Ajut%20Pont/CajutPont2015.htm

Més informació: https://sites.google.com/site/icenouniversitariurv/noticies/ajutspontperaprojecteseducatiusconvocatoria2015

Consultes: formacio.permanentnu@urv.cat

dimecres, 28 de gener del 2015

Quin model de F. P. dual necessita Catalunya?

Dijous, 5 de febrer de 2015 a les 18.30 h al Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107), la Fundació Bofill debatrà sobre aquestes qüestions i moltes més:

Quin model de formació professional dual necessita Catalunya?

Quins són els elements fonamentals que poden assegurar la qualitat del model? Quines millores aporta la formació professional dual a l'aprenentatge i ocupabilitat dels joves? La formació professional dual és la millor opció per a tots els alumnes i totes les empreses? Quins estàndards d'aprenentatge s'han d'aplicar i qui els ha de definir?

A l'Aula també es presentarà el llibre Un model de formació professional dual per a Catalunya? Reptes en el disseny i implementació de la reforma; els autors del qual són Òscar Valiente (coordinador), Rosario Scandurra, Adrián Zancajo i Chris Brown.

Intervindran:

- Òscar Valiente, professor de sociologia de l'Educació a la Universitat de Glasgow i autor de "Un model de formació professional dual per a Catalunya? Reptes en el disseny i implementació de la reforma" .

- Eloi Cortés, vicepresident primer del CNJC.

- Narcís Bosch, director gerent del Consell General de Cambres.

- Maria Pilar Godinez, cap d'estudis d'FP l'Institut Joan Brossa.

- Guillem Salvans, Senior Project Manager per a Catalunya de la Fundació Bertelsmann.

Moderarà: Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.

Accés lliure i gratuït. Si vols asistir de forma presencial, et pots inscriure aquí: Inscripció presencial; i si vols seguir-ho en directe et pots inscriure aquí: Inscripció per streaming(retransmissió en línia de l'acte). El debat es podrà seguir per streaming a través d'aquesta web, i també per twitter@FundacioBofill i amb el hastag #aulabofill.

Jornada Visió i neurodesenvolupament.

L'Associació Catalana d'Optometria i Teràpia Visual - ACOTV-, amb la col·laboració de l'ICE de la URV, ofereix una nova activitat formativa per a professionals de l'educació i la sanitat. En aquesta segona edició de les Trobades Pedagògiques, la proposta de formació ajudarà a saber si el nen o nena té suficient maduresa i està preparat per iniciar l’aprenentatge de la lectura, l’escriptura i el càlcul, i quines capacitats visuals hauria de tenir per mantenir una escolaritat sense problemes.
Data: dissabte 28 de febrer de 2014 (de 9 a 14h)
Lloc: Campus Catalunya de la URV, a Tarragona (Avda. Catalunya, 35). Facultat de Jurídiques, Sala de Graus


Objectius:
- Aportar coneixements per optimitzar recursos al professorat que li permetin comprendre millor algunes de les causes del baixos resultats escolars.
- Donar a conèixer el principis bàsics en el desenvolupament evolutiu infantil
- Divulgar les eines necessàries des del neurodesenvolupament del nen per garantir l’èxit de la lectoescriptura: visuals, auditives i motores
- Relacionar els problemes visuals i auditius amb el dèficit d’atenció
- Conèixer la relació de l’ hiperactivitat amb els problemes del desenvolupament motor.

Continguts:

Sessió 1 (Maria Pia Teixidó i Helena Vidal): Què és la visió?
- Principis bàsics en el desenvolupament evolutiu infantil
- Habilitats que intervenen en el procés visual: Qualitat de visió. Eficàcia visual. Processament de la informació visual
- Jocs que estimulen el processament de la informació visual

Sessió 2 (Maria López Juez): Visió i neurodesenvolupament
- Eines necessàries des del neurodesenvolupament del nen per garantir l’èxit de la lectoescriptura: visuals, auditives, motores.
- Relació dels problemes visuals i auditius amb el dèficit d’atenció
- Relació de l’ hiperactivitat amb els problemes del desenvolupament motor.

Inscripció: mail a formacio.permanentnu@urv.cat tot indicant nom i cognoms i la pertanyença al col·lecitiu de professionals de la salut o al de l'educació. Data límit: 19 de febrer.

Preu de matrícula: 25 euros que caldrà fer efectius a l'ACOTV (BANC SABADELL ES28 0081 0205 54 0001170722) tot fent constar noms i cognoms i el concepte "Jornada Tarragona".

Activitat certificada (5 hores) pel Departament d'Ensenyament per al professorat d'infantil, primària, secundària, formació professional i ensenyaments reconeguts
a través de l'ICE URV (codi 7000090021)

http://www.xtec.cat/web/formacio/gestio/cercador_activitats 

Cal efectuar, per a l'assignació definitiva de la plaça, la preinscripció prèvia i el pagament de la matrícula. Per a més informació: https://sites.google.com/site/icenouniversitariurv/formacio/visioineurodesenvolupamentnousabordatgesperalaprenentatgeescolar

dilluns, 26 de gener del 2015

Taller: Cordes, nusos i altres embolics

El proper dijous 19 de febrer, a les 18 hores, al CaixaFòrum Tarragona, C/Cristòfor Colom, 2, tindrà lloc un  Taller sobre Cordes, nusos i altres embolics, adreçat a professorat de Secundària de Matemàtiques i tecnologia. El taller anirà a càrrec d'Enric Brasó, membre de l'associació MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya). Cal confirmar l'assistència per correu electrònic mitjançant aquesta adreça montse.miras@fundaciorecerca.cat

Comciència. URV. Tertúlies científiques: Ciència al Metropol

La ciència no només és als laboratoris, sinó que podem trobar-la en tot allò que ens envolta. El cicle de tertúlies científiques Ciència al Metropol pretén apropar la ciència a la societat mitjançant el format delscafès científics. L'objectiu és treure el coneixement de la universitat i els centres de recerca, i portar-lo a un entorn social i relaxat: el cafè del Teatre Metropol de Tarragona. Diferents investigadors explicaran conceptes bàsics de la seva feina, clau per a la humanitat, sobre qualsevol àmbit del coneixement. La propera tertúlia tindrà lloc el dia 11 de febrer; "La humanitat davant el futur", a càrrec d'Eudald Carbonell, arqueòleg i director de l'IPHES. Podeu consultar la resta de la programació prevista aquí

Activitats formatives Pla per al Plurilingüisme

El Departament d'Ensenyament, dins el Pla per al Plurilingüisme, organitza amb la col·laboració de diferents entitats als ST de Tarragona durant aquest primer trimestre del 2015 les següents activitats formatives: 

Writing in English. Tips for TOEFL Young TOEFL Junior and TOEIC tests. ( 2/2/2015) Codi activitat: 7000100542

Beyond Pen and Paper (Writing workshop)(10/3/2015) Codi activitat: 7000110542

Making writing meaningful(25/3/2015) Codi activitat : 7000120542

Tot i que el període d'inscripció és el mateix per a totes  tres activitats ( del 8 de gener al 25 de març de 2015), l'adjudicació a cada activitat es farà el dia anterior a la data de realització del taller).
La inscripció es farà de la manera habitual mitjançant el cercador d'activitats de l'xtec:
Totes tres activitats es faran a l'INS Martí i Franquès de Tarragona  a les  16.30h

dijous, 22 de gener del 2015

2015 Any de les biblioteques

El Govern declara l'any 2015 com a l'Any de les Biblioteques, coincidint amb el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya.

Segons el Mapa de lectura pública, aprovat pel Govern, el 93% de la població té un servei bibliotecari al seu propi municipi.

Es realitzarà un catàleg col·lectiu de les Biblioteques Públiques, un carnet unificat per a tot Catalunya i s’oferirà el préstec interbibliotecari a totes les biblioteques.

El Departament de Cultura donarà suport a 160 biblioteques públiques municipals que encara no reben el seu ajut, en municipis de menys de 5.000 habitants.

dimecres, 21 de gener del 2015

L’Escala d'Avaluació de les Necessitats Familiars (ANF) aplicada a famílies amb un membre amb discapacitat intel·lectual

El dijous 29 de gener, a les 18,30h, a la Sala del Museu d’Art Modern, Carrer Sta. Anna, 8 Tarragona, tindrà lloc la presentació de l'Escala d'Avaluació de les Necessitats Familiar Aplicada a Famílies (ANF) amb un membre amb discapacitat intel·lectual.

Objectiu: Identificar els suports que necessiten les persones amb discapacitat intel.lectual (DI) contribueix a la realització de plans de suports individuals, a la millora de la seva qualitat de vida i resultats personals

A càrrec de: Dr. Climent Giné i Giné, Doctor en Psicologia. Professor Emèrit de la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació de Blanquerna. URL i Natasha Baqués Aguiar. Llicenciada en Psicologia. Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació de Blanquerna. URL.

Entrada Lliure. Es prega confirmar l’assistència, per correu electrònic a facipe@tinet.org o per telèfon al : 977229911



Debat: Les expectatives del professorat, clau de l'èxit educatiu?

La Fundació Jaume Bofill organitza el proper 29 de gener a les 18 hores, el Debat, emès en directe via streaming: Les expectatives del professorat, clau de l'èxit educatiu?

Quins factors ajuden a explicar la formació d’expectatives dels docents sobre l’èxit de l’alumnat? Quin rol juguen les polítiques de formació del professorat al nostre país sobre aquesta qüestió? Què pot fer el centre per ampliar les expectatives acadèmiques tant de l’alumnat i les seves famílies com del professorat? Com podem contribuir a crear una cultura d’altes expectatives d’èxit de tot l’alumnat entre el professorat?. Intervindran:

- Mieke Van Houtte, doctora en sociologia, professora de la Universitat de Ghent (Bèlgica). Experta en cultura escolar i desigualtats educatives.
- Aina Tarabini, professora de sociologia de l’educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), investigadora del grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS) i directora del projecte de recerca sobre abandonament escolar prematur ABJOVES.
- Xavier Murillo, cap d’estudis de l’Institut Sant Andreu.
- Enric Prats, professor de pedagogia internacional de la Universitat de Barcelona (UB) i membre del Grup de Recerca en Educació Moral (GREM).
Moderarà Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.
Accés lliure i gratuït.

El debat es podrà seguir per streaming a través de la pàgina web de la Fundació, i també per Twitter @FundacioBofill, amb el hashtag #aulabofill.

Ampliació termini participació Prova Cangur fins el 2 de març

Per una incidència tècnica la inscripció a la Prova Cangur de matemàtiques de primària no ha estat activa en la data prevista, ara us podem comunicar que la incidència ja està resolta, que la inscripció ja és activa i que s’ha establert un nou període d’inscripció. Nou termini d'inscripció: del 20 de gener al 2 de març de 2015. Teniu tota la informació a la pàgina web del certamen 

dijous, 15 de gener del 2015

TEDxBarcelonaED: comunicar el canvi en l’educació

El proper 22 de gener tindrà lloc a Barcelona el primer TEDxBarcelona ED: comunicar el canvi en l'educació. Màxim 18 minuts, intensitat, missatge inspirador i un alt component de vivència personal. Així són les conferències TED. Fa dies que s'han exhaurit les localitats, però les conferències es poden veure en streaming des d'aquest enllaç. Cal registrar-se prèviament aquí

dimecres, 14 de gener del 2015

Oferta formativa, segon termini d'inscripció

Fins el dia 18 de gener, podeu formalitzar la inscripció a les noves activitats de formació del Pla de Formació de Zona. Podeu veure l'oferta al cercador d'activitats seleccionant la comarca del Tarragonès 
http://www.xtec.cat/web/formacio/gestio/cercador_activitats
Aquestes són algunes de les activitats que hi podeu trobar:

7090401709 Primers auxilis. Programa Suport Vital Bàsic. Aprofundiment
7090521709 Ús dels recursos TAC: Construcció de Llocs Web
7090531709 Ús dels recursos TAC: Aplicacions didàctiques de les eines de La Meva Xtec.
7090541709 Ús dels recursos TAC: Unitats didàctiques amb Moodle
7090561709 Introducció de la robòtica educativa a Educació Infantil i Primària.
7090621709 Música i moviment
7090670509 Del llenguatge oral a la llengua escrita: la competència comunicativa oral
7090731709 Nutrició infantil, canvi de dates, una setmana més tard
7090751709 Coaching educatiu
7090871709 Noves aplicacions per a treballar amb tecnologies a l'aula i portafolis
digital - MicroTallersTAC
7090941709 Cerca de recursos educatius als portals XTEC
7090971709 Els trastorns alimentaris a l'aula. Què observar, què dir i què fer
7091941709 Iniciació a les tècniques teatrals
7092071709 Taller de lectura en veu alta

Comparteix