dimecres, 29 d’octubre del 2014

Recursos. Grups temàtics al Facebook del CRP



Si tens compte a Facebook, pots visitar i si vols, unir-te, als GRUPS TEMÀTICS de la pàgina de Facebook del CRP que et puguin interessar. Són espais on compartir idees, experiències, propostes, recursos i informacions. Si ho fas, rebràs avís de les actualitzacions i podràs afegir recursos i materials que tu coneguis i que vulguis compartir. Els pots trobar al lateral esquerre de la nostra pàginaPots trobar grups de: TIC/TAC, SOSTENIBILITAT, ARTS VISUALS, EDUCACIÓ FÍSICA, MÚSICA, LLENGUA CASTELLANA, TUTORIA, LLENGÜES CLÀSSIQUES, METODOLOGIES, SUPORT PEDAGÒGIC, TECNOLOGIA, EDUCACIÓ INFANTIL, CIÈNCIES SOCIALS, CIÈNCIES, MATEMÀTIQUES, LLENGUA CATALANA, LLENGÜES ESTRANGERES

Projecte de teatre: Contes

L'equip de professorat de teatre de l'Institut Municipal d'Educació de Tarragona (IMET) ha començat a elaborar una sèrie de recursos didàctics (adaptacions teatrals) per treballar el teatre basats en contes. Charles Perrault (París, 1628-1703) va escriure l’obra “Històries o contes del passat”, més coneguda com “Els contes de la mama Gansa”. “La Caputxeta Vermella” pertany a aquesta obra. L’autor va destacar aquest conte sobre els altres. Surt d’una llegenda popular destinada a prevenir la canalla de no confiar dels estranys. 
Les adaptacions van ser creades especialment per aquest projecte, tenint en compte els diferents cicles educatius. A cada cicle, es treballaran diferents conceptes. Des d'aquest enllaç  podeu accedir als materials.


dilluns, 20 d’octubre del 2014

Pop art al Port, exposició d'Antonio de Felipe

No us perdeu, i encara millor si teniu ocasió de visitar-la amb els vostres alumnes, l'exposició d'Antonio de Felipe, "Pop Art al Port", al magníficament remodelat Tinglado 1 del Port de Tarragona. Tindreu l'oportunitat de compartir connexions i reflexions que segur que us suggeriran les obres de de Felipe que, inspirades en la publicitat, la música, l'esport i certs referents socials, poden ser un estimulant pont intergeneracional. L'activitat és gratuïta i es pot visitar fins el 16 de novembre en horari de dimarts a dissabte de 10 a 13 i de 16 a 19 i diumenges i festius d'11 a 14 hores.

XI Certamen Nacional de Lectura en Veu Alta

Fins el dia 31 d'octubre podeu inscriure als vostres alumnes al XI Certamen Nacional de Lectura en Veu Alta. Aquest enllaç us portarà al lloc web on trobareu les bases de participació i tota la informació necessària sobre les categories i el procediment

dijous, 16 d’octubre del 2014

Jornada de robòtica del Tricentenari. Tallers i competició basats en els fets de 1714

El proper 18 d’octubre (durant tot el matí) l’empresa ClauTic, especialitzada en robòtica educativa organitzarà al Museu d’Història de Catalunya (MHC) organitza una una activitat orientada a l'alumnat de secundària. 

La jornada, pensada per a joves d’entre 8 i 18 anys, vol donar a conèixer la vida del General Moragues i els fets de 1714 a través de diferents reptes, inclourà un taller per qui vulgui aprendre les seves primeres lliçons de robòtica, i una competició per equips (de fins a 8 membres) dissenyada per usuaris més avançats (i amb robot propi) que es dividirà en tres proves basades en la vida del General Josep Moragues.
Les tres proves seran les següents:

1)      Conrea un hort 
2)      Combat cos a cos 
3)      Setge de Barcelona 

S’hi pot participar amb robots de Lego Mindstorms, EV3 o Wed (de les marques Ollo, Vex, Fishertecnick, etc...) i també amb plaques programables amb els diferent sensors i motors que es necessitin (Arduino, RaspberryPi, Picaxe,etc...). La participació és totalment gratuïta i hi haurà premis pels guanyadors, en podeu conèixer els detalls aquí.

Activitats de formació en llengua anglesa

Us informem sobre activitats de formació en llengua anglesa que es desenvoluparan al territori dins el Marc per al Plurilingüisme del Departament d'Ensenyament. Totes les activitats es duran a terme a l'Institut Antoni Martí i Franquès de Tarragona en horari de tarda.

7000090542 How to write a good test:assessment literacy for teachers
Elaine Boyd. TCL, 22 octubre 2014.

7000100542 Writing in English.Tips for TOEFL and TOEIC tests
Rosalyn Campos (English Testing Service), 2 febrer 2015

7000110542 Beyond Pen and Paper (Writing workshop)
Andrea Tolve and Jonathan White . CUP, 10 de març 2015
.
7000120542 Making writing meaningful
Marta Cervera (Pearson Educación), 25 març 2015

Per confirmar més endavant: 7 maig: Taller a càrrec de Donna Fields (OUP)
La inscripció a travès del procediment habitual en el següent enllaç:
http://www.xtec.cat/web/formacio/gestio/cercador_activitats

En el següent enllaç anireu trobant la informació de tots els tallers i conferències que es vagin organitzant en els diferents territoris:
http://www.xtec.cat/web/projectes/plurilinguisme/conferenciestallers

dilluns, 13 d’octubre del 2014

Activitat de Mapes i Geocerca per Bat i CFGS

El Departament de Geografia de la URV ha elaborat una activitat sobre ús de mapes, orientació i gps per alumnat de Batxillerat. L'activitat consisteix a resseguir un traçat amb el gps i a orientar-se en un plànol urbà. Aquesta proposta té format de gimcana i els alumnes participants es poden dur un premi a casa. En podeu trobar més informació i el procediment per inscriure-us 

http://www.urv.cat/cae/nexes/fem_recerca/femrecercagps14.html

dimecres, 8 d’octubre del 2014

Fira d'Experiències i Jornada del Consell Escolar de Catalunya

El proper divendres 17 d'octubre, al Teatre Auditori de Salou tindrà lloc la  “Fira d’experiències de centres educatius  a l’entorn de la personalització de l’aprenentatge”. De 16:00h. a 19:00h. Consistirà en una exposició d'experiències de diferents centres educatius. Acte de benvinguda, a càrrec de la Sra. M. Àngels González i a les 16:45h, Conferència a càrrec del Sr. Ferran Ruiz Tarragó, president del Consell Escolar de Catalunya. Inscripció, aquí, codi activitat 7000110507
L'acte és una activitat prèvia a la Jornada del Consell que tindrà lloc el dia 18, al mateix lloc.
 

dilluns, 6 d’octubre del 2014

Activitats per centres de secundària del CAE de la URV

El Centre d'Atenció als Estudiants (CAE) de la Universitat Rovira i Virgili, ens informa sobre activitats d'orientació universitària per al curs 2014-2015 organitzades i coordinades pel CAE de la URV , i dirigides a estudiants de secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius de grau superior. Mitjançant el seu espai web podreu accedir al detall de les activitats.
 http://www.urv.cat/info_centres_secundaria .



Objectiu: Despertar vocacions, incentivar l’interès per la recerca i la seva aplicació, donar a conèixer els estudis universitaris, exemplificar-ne la viabilitat i la importància, així com les diverses aplicacions que el coneixement ofert per un títol genera en l’àmbit de la recerca. Es tracta de descobrir a l’estudiant un món desconegut que pot resultar-li proper en els resultats, fascinant pels temes que toca, abastable per l’estudi que li ofereix la URV i per l’esforç que ell ha de realitzar.
Adreçat a: Alumnes de batxillerat (tant de 1r com de 2n), de CFGS i de 4t d’ESO.
Dates: La campanya comença l’1 d’octubre i acaba el 17 de desembre de 2014 (hi ha algun taller que es pot realitzar al gener i al febrer), però cal veure el calendari específic per a cada experiència que figura a la web esmentada més amunt.
Lloc: Centres universitaris de la URV. 

Objectiu: Divulgar tant el coneixement com l’aplicació, i també incentivar l'interès per l'estudi dels ensenyaments universitaris i pel món de la recerca.
Adreçat a: Alumnes de batxillerat (tant de 1r com de 2n) i de CFGS.
Dates de realització: Les conferències es poden impartir a partir del 6 d’octubre del 2014 fins el 15 de maig de 2015, i es podran reservar a partir de l’1 d’octubre de 2014 a la pàgina web esmentada anteriorment.
Lloc:
 S’imparteixen al mateix centre que les sol·licita.
Com se sol·liciten:
 Amb un usuari i una clau, podeu accedir a totes les conferències que oferim, emplenar la sol·licitud electrònica, proposar tres dates i esperar la resposta electrònica del ponent. Hem tramès per correu postal, adrçat al/a la director/a, coordinador/a de Batxillerat i coordinador/a de CFGS, l'usuari i la clau per a gestionar les vostres sol·licituds. Aquest servei és gratuït, però està condicionat a una sèrie de requeriments previstos a la web que  cal respectar. A més, a la mateixa web trobareu un full d’instruccions per reservar les conferències.  

PRESENTACIÓ DE LA URV
Objectiu:
 Presentar la URV, els trets distintius de la nostra institució, els estudis i serveis, així com altres elements que fan de la Universitat una institució docent i investigadora de qualitat. Adreçat a: Alumnes de batxillerat (tant de 1r com de 2n) i de CFGS.
Dates:
 Del 17 de novembre del 2014 al 30 d’abril del 2015. 
Lloc:
 Aulari dels centres que ho sol·licitin. 
Procediment:
 Emplenar la sol·licitud i trametre-la segons les instruccions que trobareu a la web.

JORNADES DE PORTES OBERTES DE LA URV
Objectiu: Obrir els centres universitaris a tots aquells estudiants que volen conèixer in situ les instal·lacions, el professorat i els estudis. És la millor manera de conèixer com és la URV, ja que s'organitzen visites guiades pels centres i els responsables dels diversos ensenyaments expliquen les característiques dels plans d'estudis, les activitats estudiantils, els serveis universitaris, i també aclareixen tots aquells dubtes que, una vegada resolts, simplificaran l'elecció acadèmica dels estudiants.
Adreçat a:
 Alumnes de batxillerat (principalment de 2n) i de CFGS.
Dates:
 25 de març i 15 d’abril del 2015
Lloc: Tots els centres universitaris de la URV.
Objectiu: Acostar els estudiants de secundària de la demarcació al món universitari, oferint-los la possibilitat que consultin els materials necessaris per realitzar el treball de recerca o de síntesi a les biblioteques dels diferents centres universitaris. 
Adreçat a:
 Alumnes de 2n de batxillerat i de CFGS.
Dates: Tot el curs escolar.

dijous, 2 d’octubre del 2014

Activitats Any Candel a Tarragona

Aquesta tardor la Biblioteca Pública de Tarragona participa als actes que se celebren al Camp de Tarragona de l’Any Candel que commemora el 50è aniversari de la publicació d’Els altres catalans i que està impulsat des del Ple pel Català al Camp de Tarragona. L’objectiu, més enllà de donar a conèixer la vigència de l’obra de Paco Candel, és demostrar que la llengua és el principal instrument d’integració en la cultura catalana, i això des de dos punts de vista: la reflexió al voltant del fet migratori en general i en relació amb el territori concret del Camp de Tarragona. Les principals entitats organitzadores són Càritas, el Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística i Òmnium Cultural, que impulsen una sèrie d’activitats, entre les quals hi ha previstes les següents a la ciutat de Tarragona:

Dimarts 7 d’octubre. 19'00 h. Serveis Territorials de Cultura (c. Major, 14). Presentació Any Candel al Camp de Tarragona i la conferència La llengua: passaport cap a la integració a càrrec del director de Càritas Diocesana de Tarragona, Francesc Roig, sobre el treball fet al Camp de Tarragona per a la integració de persones immigrants, tant des del punt de vista social com lingüístic.

Del 14 d’octubre al 25 de novembre. Biblioteca Pública de Tarragona. Club de lectura fàcil. Sessions setmanals cada dimarts. Petita història de Paco Candel. Inscripcions a la Biblioteca o abptarragona.cultura@gencat.cat.

Dimecres 15 d’octubre. Biblioteca. Trobada del club de lectura Els altres catalans. Inscripcions a la Biblioteca o a bptarragona.cultura@gencat.cat.

Divendres 24 d’octubre. 19 h Biblioteca Pública de Tarragona. Conferència "La providència es diu Paco Candel", a càrrec de Genís Sinca, autor del text de la Petita història de Paco Candel.

Dijous 6 de novembre. 19 h Biblioteca Pública de Tarragona. Conferència "Què ens diria avui Paco Candel?", a càrrec de Patrícia Gabancho, periodista i escriptora.

Del 17 de desembre al 2 de gener de 2015. Biblioteca Pública de Tarragona. Exposició "Com som els catalans?"

Altres entitats i organismes, com ara la Biblioteca de Torreforta, les escoles d’adults Josepa Massanés i el centre Tarragona (amb seu a Riuclar), també treballen coordinades amb les entitats organitzadores per dur a terme activitats diverses: clubs de lectura fàcil, ruta urbana per Torreforta o laboratori de contes del món.

dimecres, 1 d’octubre del 2014

Jornada Premis Baldiri Reixac 2014

La Fundació Lluis Carulla convoca la Jornada Premis Baldiri Reixac 2014 per compartir la presentació i exposició dels treballs premiat en la convocatòria 13/14. La Jornada tindrà lloc el proper dissabte 25 d'octubre a l'Espluga de Francolí. Podeu trobar més informació, programa i adreça d'inscripció a la pàgina web del CRP de la Conca de Barberà que farà d'amfitrió de la Jornada. 

Comparteix